Poznávací zájezd Brusel – Londýn

Ve dnech 7.5. – 12.5.2024 se skupina 29 našich žáků 8. a 9. ročníku společně s 17 žáky ZŠ Prakšice vydala na poznávací zájezd do Anglie, který ve spolupráci se školou organizovala cestovní kancelář Petr Hambálek, Zlín.

Po dlouhé noční cestě autobusem všichni uvítali zastávku v Belgii, v Bruselu, který je označován za hlavní město Evropy. Prohlédli jsme si nejvýznamnější památky a zajímavosti a ochutnali vyhlášené belgické hranolky. Navštívili jsme park Mini Europe, kdy byly k vidění miniatury nejznámějších památek z celé Evropy. Další zastávkou bylo město Gent, kde je nejvíce chráněných historických památek v celé Belgii.

Po přespání ve Francii jsme se brzy ráno vydali trajektem z přístavu Calais přes kanál La Manche do anglického Doveru, který nás uvítal typickými křídovými útesy. Poznávání Londýna začalo v části Greenwich, který je známý královskou observatoří a nultým poledníkem. Metrem jsme se pak přepravili do centra města a projeli se na vyhlídkovém kole London Eye. Výhled na celý Londýn a blízké okolí byl díky nádhernému počasí úžasný. Zastavili jsme se i na náměstí Leicester Square a odtud bylo už blízko ke známému centru zábavy Piccadilly Circus s velkoplošnými světelnými reklamami. Další kroky vedly k nejznámějšímu náměstí Trafalgar Square se svou dominantou Nelsonovým sloupem a Národní galerií. K londýnským zajímavostem bezesporu patří čtvrt China Town s velkým množstvím obchůdků a restaurací s čínskými specialitami. Zavítali jsme i na nejznámější obchodní ulici světa Oxford Street.

Další den jsme se vydali do malebného městečka Windsor s královským zámkem a oficiální rezidencí britské královské rodiny. Windsor je spojený s městem Eton, kde je slavná chlapecká střední škola Eton College, kde studoval princ William a Harry. Bohužel prohlídka nebyla v době naší návštěvy možná. Odpoledne jsme pokračovali v poznávání Londýna. Velkým zážitkem byla návštěva muzea voskových figurín Madame Tussaud´s, kde byly vystaveny známé osobnosti a celebrity z oblasti politiky, kultury a sportu. Prohlédli jsme si historické centrum City of Westminster – Parlament a Big Ben, Whitehall, Westminsterské opatství a katedrálu a sídlo anglického krále Buckingham Palace. Prošli jsme také rozsáhlým parkem Hyde Park, kde si lidé užívali typické anglické pikniky.

V sobotu jsme dokončili prohlídku Londýna – část s moderními mrakodrapy, pevnost Tower, Tower Bridge, Shakespearovské divadlo The Globe a prošli jsme se po Millenium Bridge vedoucí k dominantní St. Paul´s Cathedral. V rámci osobního volna jsme se mohli metrem nebo double deckerem podívat na další zajímavá místa. Kluci dali přednost návštěvě fotbalového stadionu Arsenal, další se vydali na nákupy suvenýrů nebo ochutnat tradiční fish and chips.

Úplně poslední zastávkou v Anglii bylo městečko Canterbury, které je známé svou katedrálou a jako sídlo hlavy anglikánské církve.

Poté už následoval noční přejezd trajektem do Francie a zpáteční cesta domů.

Dle ohlasů všech zúčastněných se zájezd vydařil a žáci by se rádi do Londýna někdy zase vydali. Byla to pro ně jedinečná zkušenost a velký zážitek.

Děkujeme panu Hambálkovi za celkovou organizaci zájezdu a těšíme se na další spolupráci.

 

 

Příbuzné příspěvky