Návštěva ze Švédska

V týdnu od 18. 9. – 22. 9. 2023 hostí naše škola celkem 19 žáků a 3 vyučující ze švédské partnerské školy Asbro Skola, Askersund kommun, v rámci projektu z programu Erasmus+.

Žákyně navštěvující gymnastiku, žákyně 8. ročníku, žáci 9. ročníku, Nela Řezníčková a žáci ZUŠ Morava si připravili na přivítání krásná vystoupení. 

Po prohlídce školy a společném tvoření se žáky 6. ročníku se celá skupina přesunula do hasičské zbrojnice, provedl a vše nám ukázal pan Luděk Chmela, kterému i touto cestou moc děkujeme. Velkým zážitkem byla pro děti projížďka hasičským autem.

 Navštívili jsme také obecní úřad, kde nás přivítal a provedl pan starosta Ing. Radek Chmela. 

Pondělním odpoledním překvapením byly zorbingové koule, které jsme pro děti připravili na hřišti. Všichni si odpoledne úžasně užili. Děti si zahráli také fotbal, vybíjenou. 

V úterý žáci 6. ročníku společně se žáky ze Švédska navštívili Lanové centrum PROUD v Oloumouci a historické centrum města.

Středeční dopoledne bylo pro všechny dalším velkým zážitkem. Do školy jsme pozvaly ÚDiF – Úžasné divadlo fyziky s programem „Hluboko pod nulou“, kdy žáci 5. – 7. ročníku obdivovali, co vše dokáže kapalný dusík. Zjistili, proč na Měsíci nejsou cyklostezky, a ukázali si, jak v okamžiku nakrájet svazek petrželky. Na vlastní uši uslyšeli, proč není dobrý nápad dusík zavřít do uzavřené nádoby. Prozkoumali třeba i to, proč jsou baňky žárovek plněné dusíkem, nebo jak se změní barva LED světla, když teplota klesne hluboko pod nulu. Následně si žáci prakticky sami vyzkoušeli pájení. Moc děkujeme paní Mikulecké a paní Liškové za velmi zajímavé představení a inspirativní dílny.

Kromě programu jsme pro žáky 5. ročníku a žáky ze Švédska připravili řadu stanovišť, kdy společně žáci řešili podzimní šifry, sudoku, anglickou osmisměrku s druhy povolání, sestavovali elektrické obvody, stavili stavby z geomagu, merkuru, dřevěných stavebnic, skládali puzzle mapy světa a jiné zajímavé úkoly. Se žáky 7. ročníku si zahráli hry týkající se povolání. Kromě toho si vyrobili originální trička, která si jako suvenýr odvezou zpět domů. 

Odpoledne proběhl florbalový turnaj, kdy všichni bojovali ze všech sil. 

Následně jsme přejeli do Luhačovic, prošli si lázeňskou kolonádu, ochutnali oplatky, minerální vodu a na koloběžkách objeli přehradu. 

Ve čtvrtek navštívili žáci Experimentárium ve Střední průmyslové škole Otrokovice. Viděli elektronový mikroskop, 3D scanner, 3D tiskárnu, nákladné výukové panely  prakticky demonstrující rozvoj a využití technologií v moderním domě, včetně tepelného čerpadla, solárních panelů, kamerového systému, robotické pomůcky atd. Ve 3D kině shlédli film popularizující vědu a techniku. Expozice jsou koncipovány tak, aby se co nejvíce přiblížily praktickému životu. Proto měli žáci možnost se všemi přístroji a zařízeními pracovat, využívat nejmodernější technologie k jejich ovládání.

Odpoledne si všichni společně užili v ZOO Lešná. 

Páteční dopoledne se neslo v duchu Svatováclavské slavnosti, kdy se žáci seznámili s osobností Svatého Václava, vyrobili si královskou korunu, svezli se na kolotoči. Zahráli si společně se žáky 6. ročníku hru o České republice. Po obědě se Švédové vydali na cestu do Prahy, kde si prohlédnou památky našeho hlavního města. 

Pro všechny to byl týden úžasných zážitků, dobrodružství a zajímavých zkušeností. 

Příbuzné příspěvky