Poznávací exkurze Osvětim – Svědomí lidstva

Žáci 9. ročníku měli ve středu 8. 2. 2023 možnost zúčastnit se vzdělávací exkurze do koncentračního tábora v Osvětimi. Na cestu vyrazili již brzy ráno.  Program začínal v  8:30 hod. v koncentračním táboře v Osvětimi, následně pokračoval návštěvou vyhlazovacího tábora Březinka. Pan PhDr. Pavel Kočí celou exkurzi doplňoval řadou zajímavostí  z historie a současnosti Polska a města Osvětim.

Byl to velmi vyčerpávající program, během kterého žáci měli možnost vidět v táboře Osvětim i český dům, kde je celá budova věnována památce obětem z České republiky, tehdy nazývané Protektorát Čechy a Morava.

Bylo velmi těžké stát před hlavní strážnicí SS, tzv. „Bránou smrti“, vidět koleje, po kterých přijížděly transporty deportovaných Židů a vědět, že tato stanice byla konečná pro statisíce nešťastníků, kteří téměř všichni zemřeli v plynových komorách a jejich tělesné ostatky byly spáleny v kremačních pecích nebo kremačních jámách, když už nestačila kapacita čtyř krematorií. Bez jakékoliv úcty k člověku. Bez jakékoliv úcty k životu.

Byla to velmi silná zkušenost, kterou je nutné mladým lidem neustále připomínat, aby si samotnou historii, kterou ve škole pouze poslouchají, měli možnost na vlastní oči vidět, „osahat“ a zejména v tomto případě i uvěřit.

Příbuzné příspěvky